fbpx
Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2021 14:32

Να γιατί χρειάζεσαι βιταμίνη C τον χειμώνα!

Αν έχουμε συνδυάσει τη χειμερινή περίοδο με μία βιταμίνη, αυτή είναι η βιταμίνη C.

Είναι πλέον δεδομένο ότι τον χειμώνα είναι πιο εύκολο να κρυολογήσουμε αφού διάφοροι παράμετροι, τόσο περιβαλλοντικοί, όσο και προσωπικοί μπορεί να μας επηρεάσουν.  

Η βιταμίνη C, ή αλλιώς το ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και συνεπώς πρέπει να προσλαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά.

Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό αρκετά δημοφιλές, το οποίο συγκεντρώνει επίσης μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον εδώ και χρόνια, τόσο λόγω των σημαντικών βιολογικών δράσεων που κατέχει, όσο και εξαιτίας του ρόλου που φαίνεται ότι διαδραματίζει στη γενικότερη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

Οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης C αφορούν πολλά όργανα:

  • Βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού.
  • Είναι ευεργετική για την καρδιά και τα αγγεία. Παρεμποδίζει τη συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων σε περιοχές των αρτηριών που πιθανόν να υπάρχουν βλάβες. Η δράση αυτή προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων που μπορούν να αποφράξουν τις αρτηρίες του εγκεφάλου, οδηγώντας έτσι σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. 
  • Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραγωγή του κολλαγόνου που είναι θεμελιώδες στοιχείο δομής των οστών, των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων οργάνων. Η βιταμίνη C περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά: εσπεριδοειδή, μπρόκολο, χυμούς φρούτων, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες και ντομάτες.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C διαμορφώνεται στα 90 mg για τους άνδρες και στα 75 mg για τις γυναίκες. Ειδική κατηγορία μεταξύ των ενηλίκων αποτελούν οι καπνιστές, των οποίων οι ανάγκες είναι υψηλότερες κατά 35 mg.

Καλές πηγές της βιταμίνης C

Οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν κυρίως φρούτα και λαχανικά. Συνεπώς, η υιοθέτηση ενός προτύπου διατροφής που περιλαμβάνει καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις απαιτήσεις του οργανισμού σε βιταμίνη C. Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό με ιδιαίτερη ευαισθησία στη θερμική και μαγειρική επεξεργασία, καθώς και στην επαφή με το οξυγόνο κι επομένως θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση ωμών ή ελάχιστα μαγειρεμένων τροφίμων που αποτελούν πλούσιες πηγές της.

Ωστόσο, οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ο ιδανικός τρόπος πρόσληψής της είναι σε μικρές ποσότητες, συνεχόμενα κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. 

Για την επίλυση του προβλήματος αυτού η Genecom δημιούργησε τις αναβράζουσες ταμπλέτες βιταμίνης C, Terra Vitamin C με πλούσια γεύση πορτοκάλι και γλυκιά γεύση κεράσι.
X

Right Click

No right click