Το αβοκάντο ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μεξικό για να καταλήξει στην υπόλοιπη Ευρώπη λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι ένας από τους πιο νόστιμους καρπούς που υπάρχουν, ενώ είναι εξαιρετικά ευέλικτος, καθώς η γεύση του ταιριάζει σε πολλά πιάτα και ποτά.
Εξετάζοντας τα οφέλη του, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινή K, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, μονοακόρεστα λιπαρά, καροτενοειδή, καθώς και... χαμηλό σε θερμίδες. Μἀλιστα, μία ποσότητα 100(g) περιέχει μόλις 160(kcal)!
Τα οφέλη του:
1. Πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη και ω-3, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αποτελεί “ασπίδα” ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, διαθέτει βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ, τα οποία ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης στον οργανισμό, ενός αμινοξέος το οποίο σε υψηλές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων.
2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Κυρίως τα φρέσκα αβοκάντο περιέχουν λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι σημαντικά καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών εντοπίζονται στη σάρκα του φρούτου κοντά στη φλούδα.
3. Πλούσιο σε “καλής ποιότητας” πρωτεΐνη, η οποία σε αντίθεση με εκείνη από μερικά κρέατα είναι έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό στην ολότητά της, από τη στιγμή της κατανάλωσης. Πρόκειται, βασικά, για ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα που υπάρχουν στη φύση. Μάλιστα, περίπου 100γρ. αβοκάντο περιέχουν 2γρ. πρωτεΐνης.
4. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, ενώ επιπλέον συμβάλουν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων!
Extra tip
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα ώριμο αβοκάντο πιέζοντάς το ελαφρά με το χέρι μας και αν αποδειχθεί μαλακό σημαίνει πως είναι έτοιμο, αλλιώς μπορούμε να το τοποθετήσουμε μέσα σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και να το αφήσουμε μέχρι να ωριμάσει.