fbpx
Τετάρτη, 29 Νοέμβριος 2017 09:29

Οργανικό Πυρίτιο: ο “αρχιτέκτονας” του ανθρώπινου οργανισμού!

Τι είναι το πυρίτιο?

Το πυρίτιο είναι το δεύτερο συστατικό του φλοιού της γης (27% κατά βάρος), αμέσως μετά το οξυγόνο και πριν από το αλουμίνιο. Είναι ένα από τα 12 κύρια στοιχεία της στοιχειώδους σύνθεσης των οργανισμών. Βρίσκεται σε αφθονία στον ορυκτό κόσμο, αλλά επίσης και σε φυτά και ζώα. Στον ανθρώπινο οργανισμό έχει κατασκευαστικό, αλλά και λειτουργικό ρόλο. Στη φύση, μάλιστα, το πυρίτιο υπάρχει μόνο υπό μορφή συνδυασμών, επειδή αντιδρά ταχύτατα με το οξυγόνο. Αυτές οι μορφές είναι γενικά ελάχιστα διαλυτές και δύσκολα αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ρόλος του πυριτίου σε κυτταρικό επίπεδο

Η παρουσία του πυριτίου κατάφερε να διατηρηθεί σε μεταβλητές ποσότητες στα κυτταρικά οργανίδια και συγκεκριμένα στα κεντριόλια και στα μιτοχόνδρια. Μια τέτοια εμφύτευση σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβολικής δραστηριότητας οδηγεί στην αντιμετώπιση της συμμετοχής του πυριτίου στην κυτταρική λειτουργία. Επομένως, αν το πυρίτιο παρουσιαζόταν υπό μία μορφή απολύτως αφομοιώσιμη από το κύτταρο (ιδιότητες που επιτρέπουν τη διείσδυσή του στο επίπεδο του κυτταρικού τοιχώματος: μέγεθος, ηλεκτρικό φορτίο, κτλ.), θα μπορούσε να επέμβει στη βελτίωση σύνθετων μηχανισμών όπως ο κυτταρικός μεταβολισμός, η μεμβρανική μεταφορά, το σύστημα άμυνας, ή ακόμη και οι ορμονικές λειτουργίες του οργανισμού.

Μείωση του πυριτίου με την πάροδο του χρόνου

Από τη γέννηση, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα απόθεμα πυριτίου το οποίο μειώνεται μη αναστρέψιμα με την πάροδο του χρόνου. Με την ενηλικίωση του ανθρώπου, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί περισσότερο από το 80% των αποθεμάτων του σε πυρίτιο. Επιπλέον, η πρόσληψη πυριτίου στη διατροφή μας μειώνεται καθώς καταναλώνουμε όλο και πιο εξευγενισμένες τροφές (λευκό ψωμί, αποφλοιωμένα δημητριακά, αποφλοιωμένα φρούτα, κτλ.). Τέλος, με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και η εντερική του απορρόφηση.

Ποια είναι τα οφέλη του πυριτίου?

Το πυρίτιο είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της έμβιας ύλης (φυτά, ζώα και    άνθρωπος). Είναι ένας αληθινός “αρχιτέκτονας” του ανθρώπινου σώματος που περιέχεται σε αυτό σε ποσότητα περίπου 7 γραμμαρίων, δηλαδή σε ποσότητα διπλάσια από αυτήν του σιδήρου, γεγονός που επισημαίνει τη σημασία του από βιολογικής άποψης.
Το πυρίτιο υπάρχει σε διάφορα όργανα και αδένες, π.χ. στον πνεύμονα, το σπλήνα, το ήπαρ, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, το θύμο αδένα, καθώς και στους ιστούς του δέρματος και των παραγώγων του (μαλλιά, νύχια).
Κυρίως, είναι ένα από τα συστατικά του συνδετικού ιστού (χόνδροι, οστικοί ιστοί, λιπώδεις ιστοί και αγγειακοί ιστοί), που αντιπροσωπεύει τον πιο άφθονο σωματικό ιστό στο σώμα (30-40%). Χάρη στους δεσμούς του με το κολλαγόνο, την ελαστίνη, την κερατίνη και τις πρωτεογλυκάνες, το πυρίτιο συμβάλλει στην αρχιτεκτονική, τη σταθερότητα, την αντοχή και την ελαστικότητα όλων των συνδετικών ιστών του σώματός μας.

Η δυσκολία αφομοίωσης του πυριτίου
Φυσικά, το πυρίτιο συναντάται ουσιαστικά σε δυσδιάλυτες ορυκτές μορφές (SI02), που δύσκολα αφομοιώνονται από τον οργανισμό μας. Εξάλλου, όταν συναντάται σε διαλυτή μορφή (Si (OH)4), το πυρίτιο τείνει να αντιδρά γρήγορα και να δημιουργεί πολυμερισμένες μορφές, ελάχιστα αφομοιώσιμες. Αυτή η αντιδραστικότητα μπορεί να ανασταλεί από σταθεροποιητές που δημιουργούν μια στερεοχημική παρεμπόδιση γύρω από το μόριο (Si (OH)4), εμποδίζοντάς το να συνδεθεί με αυτό και επιτρέποντας τη βέλτιστη αφομοίωση πυριτίου από τον οργανισμό.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα μονομερές μόριο μειωμένου μεγέθους, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη διαλυτότητα, με ακόμη πιο αυξημένη συγκέντρωση.

Οργανικό Πυρίτιο Βιολογικής Ενεργοποίησης

H Dexsil Labs έχει αναπτύξει μια ειδική διαδικασία, τη Βιολογική Ενεργοποίηση του οργανικού πυριτίου για την οποία έχει κατοχυρωθεί και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που επιτρέπει στο Οργανικό πυρίτιο να είναι πλήρως και εις βάθος απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Χάρη στη δράση του στην κυτταρική μεμβράνη οδηγεί τα δραστικά συστατικά του στο κέντρο των ιστών και των κυττάρων.

  • Αποτελεσματικότητα αποδεδειγμένη από ανεξάρτητα και διαπιστευμένα εργαστήρια.
  • Μη τοξικότητα διαπιστωμένη από επίσημα εργαστήρια.
  • Συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
  • Παραγωγή σύμφωνα με τις παραμέτρους της Bioelectronique L.CI. Vincet.

Πυρίτιο: στοιχείο αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η γήρανση και η επιβράδυνση του μεταβολισμού συσχετίζονται με τη μείωση του πυριτίου στον οργανισμό μας.
Η γήρανση της επιδερμίδας αποτελεί μέρος της καθολικής διαδικασίας γήρανσης, η οποία μεταφράζεται με την εμφάνιση ρυτίδων, την ευθραυστότητα της επιδερμίδας και την απώλεια της ελαστικότητάς της.
Γνωρίζοντας τη σημασία του πυριτίου για το μεταβολισμό του κολλαγόνου, της ελαστίνης και των γλυκοζαμινογλυκανών, είναι προφανές ότι η απώλειά του συνιστά έναν από τους κυριότερους παράγοντες που ευνοούν τη γήρανση της επιδερμίδας. Επίσης, συναντάμε αυτήν τη γήρανση και τη μείωση της περιεκτικότητας σε πυρίτιο σε επίπεδο αρθρώσεων και οστών, καθώς και στη γενική μείωση της αντοχής του οργανισμού, που οδηγούν σε μείωση της απόδοσης και ευθραυστότητα απέναντι στις ασθένειες.
Εφόσον η μείωση αυτή είναι η αιτία ή η συνέπεια ενός γενικότερου μηχανισμού, είναι προφανές ότι τα συμπληρώματα αφομοιώσιμου πυριτίου επιτρέπουν την επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης.
Το πυρίτιο είναι επίσης ένα φυσικό αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση των βλαβερών για τον οργανισμό ελεύθερων ριζών που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.

Πυρίτιο: στοιχείο ενδυναμωτικό

Το πυρίτιο, υπό ορισμένες μορφές, μπορεί να θεωρηθεί μόριο «ατμομηχανή», δηλαδή μόριο το οποίο παρασύρει και άλλα μόρια για να τα απελευθερώσει στο κέντρο των κυττάρων και κατά συνέπεια να αυξήσει τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Η ενδυναμωτική δράση του μορίου πυριτίου επιτρέπει πολυάριθμους θεραπευτικούς συνδυασμούς με άλλα δραστικά συστατικά.

~ Οι ευεργετικές ιδιότητες του Οργανικού Πυριτίου!

  • Παρεμβαίνοντας στη σύνθεση και τη διάταξη των ινών κολλαγόνου, ελαστίνης και γλυκοζαμινογλυκανών, το πυρίτιο χαρίζει ξανά τόνωση, ενυδάτωση, απαλύνει τις ρυτίδες, προστατεύει και βοηθά την αναγέννηση της επιδερμίδας.
  • Μάλιστα, η ευεργετική δράση του στις αρθρώσεις είναι μία από τις κύριες ιδιότητες του. Βελτιώνει την ευκινησία, ενισχύει τους χόνδρους και προλαμβάνει κινδύνους που συνδέονται με την έντονη φυσική δραστηριότητα των αρθρώσεων.
  • Το πυρίτιο συμμετέχει στο σχηματισμό της οστικής θεμελίου ουσίας και στην αποτιτάνωση.
  • Δρα διεγερτικά στη διαδικασία της μεταλλοποίησης.
  • Σε επίπεδο αγγείων, το πυρίτιο ευνοεί τη σύνθεση στοιχείων που προσφέρουν ευκαμψία στα τοιχώματα, γεγονός που επιτρέπει την υποστήριξη της κυκλοφορίας και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.