Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2017 12:23

Μαύρη σοκολάτα: είναι τελικά τόσο ωφέλιμη;

Η μαύρη σοκολάτα ή αλλιώς «τροφή των θεών» είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο, ενώ είναι ακόμα πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο, βούτυρο κακάο και λίγη ζάχαρη.

Το κακάο προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao (στα ελληνικά «τροφή των θεών»), γνωστό ως κακαόδεντρο. Οι καρποί του, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, δίνουν τη σκόνη κακάο και το βούτυρο κακάο. Ανάλογα με την επεξεργασία, το ποσοστό του κακάο μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά. Έτσι, έχουμε τη σοκολάτα υψηλής (70-85%), μέτριας (60-69%) και μικρής (45-59%) περιεκτικότητας σε κακάο.
Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.
Μαζί, ωστόσο, με αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία η σκούρα σοκολάτα, παραμένει σοκολάτα και συνοδεύεται από παραπάνω θερμίδες και περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης. Γι’ αυτό, θα πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο, για να απολαμβάνετε τα θρεπτικά στοιχεία, χωρίς τις συνέπειες των θερμίδων και της ζάχαρης, ενώ καλό είναι να στοχεύετε σε σοκολάτα με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο το 70%.

Γιατί να εντάξουμε την μαύρη σοκολάτα στη διατροφή μας:

1. Καταπολεμά το στρες: Θεωρείται από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, μειώνει το συναίσθημα της σωματική κούρασης και της ατονίας, δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα ευφορίας και χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος.

2. Βοηθάει στην απώλεια βάρους: Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φυτικές ίνες, που προκαλεί το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και συνεισφέρουν στη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού βοηθούν αποτελεσματικά στις προσπάθειές σας για απώλεια κιλών.

3. Φροντίζει το δέρμα μας: Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία της προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν την έλευση του γήρατος. Ακόμα, τα φλαβονοειδή προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ το κακάο φροντίζει για την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.

4. Ρίχνει τη χοληστερίνη: Το κακάο που περιέχει ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντώνται σε αυτή εμποδίζουν την οξείδωσή της, μειώνοντας έτσι το ρίσκο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.


5. Ρυθμίζει την πίεση: Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη σκούρα σοκολάτα, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και ενεργοποιούν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στο να είναι χαλαρές οι αρτηρίες και να κυκλοφορεί το αίμα εύκολα χωρίς προβλήματα σε αυτές.